Хипнотерапия

Hipnotherapy

Хипноза е едновременно естествено състояние на ума и процес,  в който клиентът и терапевтът си сътрудничат в полза на клиента. В продължение на много години хипнозата се свързваше предимно с театъра или музикалната зала, където хипнотизатори избират членове от публиката и ги вкарват в транс. Често субектите са били убеждавани да признават за действия или несъзнателни копнежи или страхове. Не е изненадващо, че хипнозата е създала неприятна репутация в общественото съзнание и в медицинската професия. Към днешна дата хипнозата се преоценява и се разглежда от мнозина като техника, която има полезно място в различни медицински, психологически и изследователски дейности. Както медицината съчетава изкуство и наука, така и хипнотерапията. За съжаление има доста погрешни схващания за хипнозата.

Въпреки, че думата „хипноза” идва от гръцката дума „сън”, хипнотизираният не е в безсъзнание, спи или друго подобно нещо. Всъщност докато човек е хипнотизиран, той или тя е по-бдителен от всякога.

След приключване на сесия хипнотерапия повечето клиенти изразяват чувства на дълбока релаксация и спокойствие. През 1882 г. Иполит Бернхайм професор по медицина в университета в Нанси, Франция, излага идеята, че докато е под хипноза цялата сила се намира в пациента. Някога разглеждана като техника, за предаване на субекта на волята на хипнотизатора, сега се разбира, че сътрудничеството на субекта е необходимо за ефективен хипнотизъм. Хипнозата по същество е нормална част от човешката природа.

Мозъкът преживява няколко физиологични промени, докато е под хипноза, а именно производството на умствени образи, продължително внимание и релаксация. Съвременната хипноза еволюира в добре уважавана практика и днес се използва от сертифицирани хипнотерапевти, лекари, психолози и др.

Тази техника се използва по различен начин, например за управление на болката, разстройства свързани със стреса, анестезия, психотерапия и припомняне. Използва се и за управление на широк спектър от фобия, тревожност и други психологически разстройства. Хипнотерапията е напълно безопасна и полезна, често се използва за контрол на болка, стресови разстройства и в случаите, когато медицински практики биха били непрепоръчителни, като например анестезия по избор на пациенти.

Хипнотерапията също е много полезна в области, където има малко други ефективни медицински лечения, освен лекарска, като намаляване на стреса, сексуални проблеми, фобии, безсъние, спиране на тютюнопушенето, загуба на тегло, липсва на мотивация. Необходима е силата на ума, за да се използва хипноза. Хипнотерапията обикновено спестява време на клиента. Както, знаете времето е пари. Хората, на които може да се помогне чрез хипнотерапия, ще видят промени бързо. Разбира се, клиентът трябва да е силно мотивиран и да има силно желание за промяна. И тъй като хипнозата е естествено състояние на ума, не е нужно да работите усилено, за да бъде ефективна хипнотерапията. Точно обратното. Първото правило, което всеки трябва да научи за хипнозата, е следното: Колкото по – силно се опитваш, толкова повече се проваляш.

Така, че не се опитвайте да бъдете хипнотизирани… просто останете пасивни и оставете да се случи. Разбира се, хипнотизираният индивид се очаква да се концентрира върху внушенията, представени от терапевта, а не да ги критикува или анализира "Как съм"?

Консултация

Времетраене на консултация: 60-90 мин.

90 лв
Запази час

Годишен Абонамент

Пакет от 12 посещения

1020 лв
Запази час

Изберете желания курс на удобни вноски с tbi bank.

Как да направите заявка:

Изберете бутона на tbi bank. В няколко стъпки попълнете избрания курс и вноски, както и вашите лични данни.

или чрез

Заплащането става чрез банков превод на сметка:

Академия Мерам ЕООД

Банка ДСК

BG87STSA93000029574891